Search

Svijet glamuroznih vjenčanica u muzeju Victoria & Albert

Svijet glamuroznih vjenčanica u muzeju Victoria & Albert

240 godina ovog ključnog odjevnog predmeta


Image: Buro247.ua

3. svibnja u londonskom muzeju Victoria & Albert se otvara izložba posvećena evoluciji vjenčane haljine - "Wedding Dresses 1775.-2014."

Kroz gotovo dva stoljeća moći će prikazati kako se kultura vjenčanja mijenjala do danas. Izložba se pripremala punih 5 godina, a za nju je sakupljeno više od 80 haljina različitih dizajnera i iz različitih vremenskih razdoblja. Kustosica Edwina Ehrman otkrila je kako je njen cilj bio ispričati priču od početka 18. stoljeća: "Iako je glavna boja oduvijek bila bijela, kroz godine se vodila debata o njenoj nijansi". U početku su, naravno, najljepše i najfinije vjenčanice pripadale aristokratskim nevjestama jer su si one mogle dozvoliti skupe tkanine bijele boje. Najstariji izložak datira u 1780. godinu.

Haljina Margaret Whigham, dizajner Norman Hartnell, 1933.

Otada su vjenčanice doživjele mnogo promjena, ali oduvijek su odražavale modne pravce svojeg doba. Primjerice, haljine iz 20-ih godina sve imaju nizak struk, dok su u 40-ima siromašnije tkanine zbog deficita materijala za vrijeme rata. Osim haljina koje stvaraju duh vremena, bit će izložene i vjenčanice slavnih, poput haljine Lady Sarah Chatto ili ona Kate Moss koju je dizajnirao John Galliano. Među eksponatima su i suvremene vjenčanice velikih modnih kuća Vera Wang, Lanvin, Vivienne Westwood, Alice Temperley i Jean Muir.

Haljina Kate Moss, dizajner John Galliano, 2011.

Haljina Barbare Beaton, dizajner Charles James, 1934.

Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2015. godine.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više