Search

Svjetski putnici kao inspiracija za novu kolekciju visoke mode kuće Dior

Svjetski putnici kao inspiracija za novu kolekciju visoke mode kuće Dior

Druga haute couture kolekcija Marije Grazija Chiuri


Image: Buro247me

U Parizu je jučer prikazana nova kolekcija visoke mode čuvene modne kuće Dior, za koju se kreativna direktorica Mara Grazia Chiuri inspirirala istraživačima, njihovim putovanjima i starim kartama svijeta

Jučerašnjom revijom započela je proslava 70. obljetnice osnutka kuće Christian Dior, a Maria Grazia Chiuri je tim povodom zavirila u arhive kuće i inspirirala se materijalima iz perioda nakon Drugog svjetskog rata koje je tamo pronašla. Kako piše Nicole Phelps, Dior je u tom periodu sa svojim kolekcijama putovao u Tokio, Kaliforniju, ali i Južnu Ameriku. Njegova putovanja inspirirala su Chiuri da dodatno istraži taj period i na pistu pošalje suvremene istraživačice i svjetske putnice.

Njezini modeli su na pisti tako nosili strogo krojene sakoe i kapute koji sežu sve do poda i nalikuju na haljine. Vidjeli smo i raskošne vunene suknje, hlače nošene ispod sakoa stegnutog remenom, ali i zanosne kombinezone, haljine i pelerine - sve također izrađene od fine vune. Najviše pažnje je vjerojatno privukao crni kožni "avijatičarski" kombinezon s podstavom od bijelog ovčjeg krzna kojeg je nosila hrvatska manekenka Faretta i o kojem će se još puno pričati. Šifon svila i til nisu izostali ni u ovoj kolekciji, ali su bili puno suptilniji od dosadašnjih kolekcija te su se pojavili na nježnim haljinama rezanim u struku odakle se šire sve do poda. Ti su materijali slagani u slojeve ili su od njih izrađeni sitni volani ili pak krojene košulje koje tako prozirne s tamnijim porubom izgledaju kao da su nacrtane. Kad su boje u pitanju, Chiuri je sklona monokromatizmu i dok je njezina posljednja kolekcija za jesen 2017. bila gotovo u potpunosti tamnoplava, ova kolekcija visoke mode je gotovo u potpunosti siva. Tek se u detaljima pojavljuju crvena, žuta i zelena.

Feminističke poruke koje je Chiuri provlačila kroz svoje dosadašnje kolekcije u Dioru, u ovoj su kolekciji prisutne kroz uvođenje muškog odjevnog koda. On se očituje kod gore spomenutih strogo krojenih kaputa i odijela, ali i kod ravnih kožnih cipela koje izgledaju vrlo moćno i istovremeno retro, a opet vrlo moderno. Chiuri je vješta u tom elegantnom pričanju priča i slanju poruka na najsuptilniji mogući način, a opet tako jasno i snažno. U galeriji pogledajte cijelu kolekciju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više