Search

Slavni muzej The Met organizira izložbu posvećenu Karl Lagerfeldu

Slavni muzej The Met organizira izložbu posvećenu Karl Lagerfeldu

Zakazana za 2022. godinu

Tekst: F.Š.


Image: Pinterest

Jedan od najpoznatijih umjetničkih muzeja u svijetu, The Metropolitan Museum of Art, popularno zvan The Met, otvorit će retrospektivnu izložbu posvećenu nedavno preminulom dizajneru, Karl Lagerfeldu. Iza cijele ideje stoji kustos slavnog muzeja, Andrew Bolton, međutim cijela priča još uvijek je u povojima. Muzej za sada odbija komentirati buduću izložbu, no poznato je da će svijetlo dana ugledati 2022. godine. Lagerfeld također ima i dugu povijest sa slavnim muzejom, primjerice, The Met je 2005. godine bio domaćin izložbe o Chanelu gdje je Lagerfeld bio glavni dizajner dugih 36 godina. Zanimljivo je da je poznati dizajner zapravo mrzio riječ "retrospektiva" jer je smatrao da bi svatko od nas trebao gledati unaprijed, a ne unatrag.

Slavni muzej The Met organizira izložbu posvećenu Karl Lagerfeldu (фото 1)

"Gledati unatrag jedna je od osnovnih bolesti našeg društva. Zaboravite na to. Moda se događa sada i sutra. Koga je briga za prošlost", kazao je svojedobno Lagerfeld.

Slavni muzej The Met organizira izložbu posvećenu Karl Lagerfeldu (фото 2)

Što god da je Lagerfeld mislio o retrospektivi, nesumnjivo je da njegova impresivna modna karijera koja je trajala više od šest desetljeća, čini plodno tlo za jednu takvu izložbu. Osim što je radio u ikoničnim modnim kućama poput Chanela, Fendija i Chloé, u svojem radnom vijeku dotakao se i fotografije, filma i industrijskog dizajna. Snimao je kampanje za Chanel, Fendi, Dom Pérignon, Adidas, Coca-Colu i Pirelli. Radio je i editorijale za mnoštvo modnih časopisa, uključujući francusko, englesko i američko izdanje Voguea, Harper's Bazaar, Paris Match, V Magazine i Numero. Potkraj svoje karijere, počeo je snimati filmove kako bi upotpunio svoje modne revije, a režirao je i reklame poput one za sladoled Magnum.

Slavni muzej The Met organizira izložbu posvećenu Karl Lagerfeldu (фото 3)

Lagerfeld je zapravo bio opčinjen svim aspektima stvaranja umjetnosti. Krajem karijere orkestrirao je neke od najvećih modnih spektakala kojima je industrija svjedočila, kao što je Fendijeva revija 2007. godine u kojoj su modeli na zalasku sunca hodali niz Veliki kineski zid, ili pak stvaranje umjetne plaže za Chanelovu reviju u Parizu 2018. godine. Kada sve ovo stavite pod zajednički nazivnik, sigurno je kako dobivate itekakav blockbuster od izložbe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više