Search

Tjedan mode u Parizu: Maison Margiela, Lanvin, Dries Van Noten

Tjedan mode u Parizu: Maison Margiela, Lanvin, Dries Van Noten

Tjedan mode u Parizu

Image: Imaxtree

Drugi dan Tjedna mode u Parizu bio je bogat revijama velikih modnih kuća pa su dan tako obilježili Maison Margiela, Lanvin i Dries Van Noten

Poticanje na toleranciju nastavljeno je kroz angažiranje plus size modela, ali i modela starijih od 40 godina poput Caroline de Maigret. Što su nam pripremili Maison Margiela, Lanvin i Dries Van Noten pogledajte u nastavku.

Maison Margiela

John Galliano je novom kolekcijom još jednom pokazao zašto je baš on pravi izbor za kreativnog direktora kuće Maison Margiela. Bavio se drastičnom dekonstrukcijom koja se očitovala u izrezivanju balonera, kožnih kaputa, haljina, pa čak i pletenih kardigana. Tako izrezanu suknju ili kardigan od kojih su ostali svega okviri onoga što je nekoć bio odjevni predmet, Galliano je stilizirao povrh svilenih haljina u boji kože, suknji ili čak odijela. Bavio se i patchworkom koji nije oplemenio samo različitim vrstama tkanina i kože već i pletivom kao i netkanim, pustenim materijalima čije su nepravilne forme na tkanini izgledale poput kakvih lišajeva ili mahovine. To se ponovilo na više modela, a posebno na kaputima.

U kolekciji je bilo i bazičnih (ako se u slučaju Margiele uopće tako mogu nazvati) komada poput odijela u boji pijeska kombiniranih s bijelim dekonstruiranim topovima, kao i elegantnih, ali vrlo modernih svilenih haljina. Zanimljiv je bio i moment s torbama koje je Galliano prenamijenio pretvorivši ih u šubare tako što ih je jednostavno okrenuo naopako i stavio na glave modelima. Takvo razmišljanje o multifunkcionalnosti modnih dodataka je vrlo plošno, ali je ona sama odlika današnjeg vremena i nešto o čemu bi više dizajnera trebalo razmišljati. U galeriji pogledajte cijelu kolekciju:

Lanvin

Lanvinova Bouchra Jarrar prikazala je zadovoljavajuću kolekciju u stilu Lanvina - puno satena, svile i čipke, plisirane tkanine i one povezane u mašne na vratu ili leđima. Sve u blagim tonovima bijele i svijetlo ružičaste, crne i tamnoplave. Malo krzna, malo veza i malo šljokičastih perli formiranih u pruge. Elegantne cipele i mini torbice koje su podsjećale na one kuće Valentino. I to je, nažalost, bilo sve. Krojevi nisu bili promišljeni niti je bilo mnogo eksperimenata s tkaninama. Zanimljivo je bilo vidjeti lakiranu kožu od koje je bilo izrađeno cijelo jedno odijelo, no nedostajao je onaj zanos i elegancija koju je Alber Elbaz tako vješto postizao u svojim kolekcijama za Lanvin. 

Uz to, kako piše Vogue, reviju su pratile optužbe na račun brenda jer su navodno zahtijevali isključivo bijele modele koji će nositi novu kolekciju. I doista, Alicia Burke i Joan Smalls su bile jedine dvije tamnopute djevojke na reviji. Kolekcija je u svakom slučaju bila dobro odrađena i klijentima će se svidjeti, no neće se naći na naslovnicama trendi magazina. 

Dries Van Noten

Jučerašnja revija bila je 100. revija Driesa Van Notena. Belgijski dizajner oko toga nije radio veliku pompu, umjesto toga posvetio se detaljima i onome što čini kvalitetnu reviju. Reviju su tako nosile 54 djevojke koje su nosile njegove revije od 1993. sve do danas. Bile su tu tako Nadja Auermann, Cecilia Chancellor, Emma Balfour, Guinevere van Seenus, Kirsten Owen, Trish Goff, Elise Crombez, Erika Wall, Esther de Jong, Alek Wek, Michele Hicks, Carolyn Murphy, Liya Kebede, Caroline de Maigret i druge. I ono što su nosile bila je svojevrsna retrospektiva Van Notenova rada. Vogueova Sarah Mower je to savršeno analizirala - uzorak tapeta, proljeće 2000.; print inspiriran onim s japanskih kimona, jesen 2013.; paisley uzorak, jesen 2007; ikat tehnika, proljeće 2010; engleske ruže, proljeće 1994; trokuti u stilu 60-ih, jesen 2001.

No, bit svega jest to da je odjeća Driesa Van Notena svakodnevna odjeća unatoč jarkim bojama i upečatljivosti koja je karakterizira. To su sjajno krojeni kaputi, divna opuštena monokromatska odijela, opuštene haljine, koso vezani topovi i košulje kombinirane s debelim čvrstim trapericama ravnog kroja. Sve su to komadi koje nosimo svakodnevno i koji su prikladni za žene svih dobi i tjelesnih veličina. Van Noten je tako dokazao da svježe ideje i moderan pristup mogu opstati unutar svakodnevnog odijevanja. Cijelu kolekciju pogledajte u galeriji: 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više