Search

Vogue više ne želi raditi s \"celebrity\" fotografom Terryjem Richardsonom

Vogue više ne želi raditi s "celebrity" fotografom Terryjem Richardsonom

"Ujak Terry" dobio je izgon iz Condé Nasta


Image: buro247.au

Svi poznati magazini, uključujući Vogue, GQ, Vanity Fair i Glamour, a koji se nalaze pod okriljem izdavačke kuće Condé Nast neće više surađivati s fotografom. Razlog zbog kojeg su mu otkazali suradnju su optužbe da je seksualno zlostavljao žene s kojima je radio...

Nakon slučaja moćnog holivudskog producenta Harveyja Weinsteina, novi skandal potresa svijet slavnih. Naime, Terry Richardson, poznati i cijenjeni fotograf našao se na tronu crne liste izdavačke kuće Condé Nast, a svi magazini pod okriljem spomenute, kao što su Vogue, GQ, Vanity Fair, Glamour neće više surađivati s Terryjem. Njegova podugačka lista celebrityja koji su stali pred njegov objektiv, od Rihanne preko Beyoncé, pa do bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i mnogih drugih poznatih dama (Lady Gaga, Miley Cyrus...) koje su se nerijetko bez popratnih objašnjenja žalile na suradnju s njim, dobila je crne mrlje po sebi. 

Naime, ovaj 52-godišnji fotograf je od modela i klijenata s kojima je radio potraživao da ga primjerice oslovljavaju s "Ujak Terry", a to je posebno zahtijevao od mladih djevojaka koje je fotografirao nage, a koje su da stvar bude gora, bile maloljetne. Jedan od takvih incidenata se dogodio kada je radio s modelom Jamie Peck, kada ju je Terry zamolio da se skine, što je ona odbila s obzirom na to da je imala mjesečnicu. Terry nije odustao pa ju je onda zamolio da izvadi tampon, da se poigra s njim, nakon čega joj je rekao da bi ga volio "iskoristiti za čaj", prenosi Konbini. Nakon toga, odlučio se i sam skinuti. 

Terry Richardson i model Eniko Mihalik, 2010

No, ona naravno nije jedina, bilo ih je još mnogo, a slično traumatično iskustvo imala je i Rie Rasmussen koja se s fotografom sukobila na Pariškom tjednu mode 2010. godine te cijeli događaj prepričala za New York Post: "Fokus mu je na mladim djevojaka, koje izmanipulira i natjera ih da se skinu, nakon čega ih fotografira. Fotografije uvijek budu takve da se djevojke poslije osjećaju osramoćeno. Previše ih je strah odbiti ga jer su im njihove booking agencije sredile posao, a opet s druge strane su premlade kako bi se zauzele za sebe. Ja sam mu rekla da to što radi je odvratno i degradirajuće za žene. Isto tako samo mu rekla da mu je valjda jasno da "jeb…" djevojke jer ima fotoaparat, puno kontakata i fotografija objavljenih u Vogueu."

Cijela stvar oko otkazivanja suradnji je isplivala, a The Telegraph je prvi objavio kako su Terryju mnoge cijenjene modne publikacije zatvorile vrata. Navodno su im dostavljeni interni mailovi u kojima se glavni i odgovorni u magazinima pozivaju da otkažu sve buduće suradnje s njim, a svi radovi koji su trebali biti objavljeni u skorije vrijeme, ne budu objavljeni. 

Videospot za Miley Cyrus "Wrecking Ball" režirao je Terry Richardson

Telegraph je isto tako došao u posjed maila koji je napisao James Woolhouse svojim suradnicima, jedan od čelnika izdavačke kuće Conde Nast u kojem kaže: "Condé Nast više neće surađivati s fotografom Terryjem Richardsom. Sve fotografije koje su nastale nedavno ili koje su planirane za objavu, neće se objaviti i bit će zamijenjene nekim drugim. Molim da mi se potvrdi da je ovo primljeno na znanje."

Iako prema nekima ovo nije neko iznenađenje s obzirom na to da se već neko vrijeme šuška kako je Terry sklon ovakvim incidentima i maltretiranjima mladih djevojaka, čini se kako ovakvi slučajevi konačno izlaze u javnost, a za koje se isto tako svi nadaju da će biti sankcionirani, odnosno da slučajevi seksualnog uznemiravanja neće više biti ignorirani i zataškavani. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više