Traži

Yves Laurent tuži brend What About Yves

Yves Laurent tuži brend What About Yves

"Ain't Laurent Without Yves"


Fotografija: buro247.com/me

Kuća Yves Saint Laurent podigla je tužbu protiv Jeanine Heller, osnivačice brenda What About Yves. U nastavku doznajte zašto...

Brend What About Yves i njegova osnivačica Jeanine Heller našli su se u središtvu pravnog skandala. Naime, utjecajna luksuzna modna kuća Yves Saint Laurent podigla je tužbu protiv brenda i njegove osnivačice koji su inspiraciju za svoj brend i pronašli u kultnoj francuskoj modnoj kući. 

Tvrtka koja je u vlasništvu prava YSL kuće, Luxury Goods International, odlučila je svoje nezadovoljstvo dizajnom brenda What About Yves podignuti na pravnu razinu te je na njujorškom sudu podigla tužbu na temelju kršenja zakona o zaštitnim znakovima i autorskim pravima jer je brend What About Yves dizajnirao i prodavao majice s natpisom "Ain't Laurent Without Yves" te na taj način neovlašteno upotrebio zaštitni znak kuće.  

Međutim, pravne komplikacije događale su se i unutar francuske modne kuće i pokrenule cijeli val događaja. Još 2012. kuća Yves Saint Laurent podnijela je prijavu Uredu za patente i žigove SAD-a (USPTO) nakon što je njezin kreativni direktor Hedi Slimane iz imena kuće odlučio izbaciti ime Yves, izazvavši velike kontroverze u javnosti što je naposljetku i potaklo Jeanine Heller na osnivanje brenda čiji će prepoznatljivi dizajn majica kratkih rukava s natpisom "Ain't Laurent Without Yves" odražavati stav dijela javnosti vezan uz promjene imena. U travnju 2013. brend What About Yves u istome je Uredu za patente i žigove SAD-a htio zaštititi ime svog brenda usprkos upozorenjima kuće Saint Laurent o kršenju autorskih prava.

Situacija se dodatno zakomplicirala jer se Heller oglušila na upozorenja da prestane prodavati sporne majice i plati novčanu kaznu za neovlašteno korištenje zaštitnog znaka. 

Ovo nije prvi put da se Heller našla u pravnoj zavrzlami zbog kršenja autorskih prava neke luksuzne modne kuće. Krajem prošle godine Chanel je podignuo tužbu protiv njezina brenda jer je prodavao majice na kojima je otisnut legendarni CC logo kuće Chanel. 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor