Search

Zaboravite plastiku, jakne budućnosti izrađene su od divljeg cvijeća

Zaboravite plastiku, jakne budućnosti izrađene su od divljeg cvijeća

Hvalevrijedni izum brenda PANGAIA

Tekst: T.L.

Image: PANGAIA

O pogubnom utjecaju koju harajući konzumerizam i modna industrija imaju na ekološki sustav planeta, već se godinama aktivno raspravlja što je za posljedicu imalo sve veću osviještenost potrošača, ali je uveliko utjecalo i na poslovanje modnih brendova koji su, kako bi ostali relevantni, bili prisiljeni uvesti promjene i okrenuti se proizvodnji koja je nježnija prema okolišu.

Promjene, naravno, dolaze mnogo sporije nego što priželjkuje ekološki osviješteni kupac, no koraci prema boljim rješenjima ipak se događaju. Stvar, naime, posve dobro funkcionira dok kupac može izabrati ekološki prihvatljivu alternativu, no sve donedavno ona gotovo da nije postojala kada je riječ o domeni toplih zimskih jakni. U većini slučajeva, klasične zimske jakne imaju podstave od guščjeg ili pačjeg perja što ih čini vrlo izdržljivima kada nas zaviju zimski minusi, no one obično ne predstavljaju dobar odabir za sve one koji se zalažu protiv okrutnog uzgoja životinja u svrhu modne industrije. S druge pak strane stoje jakne izrađene od poliestera ili drugih plastičnih materijala čija proizvodnja doprinosi daljnjem onečišćenju planeta plastikom zbog mikrovlakana koje otpuštaju u okoliš svakim pranjem. Pogledamo li obje opcije koje nam tržište nudi, čini se kako dobre alternative nema.

PANGAIA

No, dobre vijesti su ipak na vidiku. Američki brend PANGAIA odlučio se uhvatiti u koštac s tom dvojbom i tržištu ponuditi alternativu koja je podjednako nježna prema ekologiji i prema životinjama. Nakon deset godina znanstvenih istraživanja, PANGAIA je predstavila FLWRDWN - u potpunosti biorazgradivi materijal koji kao osnovu koristi divlje cvijeće i biopolimer te aerogel koji doprinosti izdržljivosti odjevnom predmeta i njegovoj trajnosti. Svaka jakna iz nove linije sadrži između 400 i 550 grama divljih cvjetova koji se ne uzgajaju za proizvodnju već se beru na mjestima gdje njihovo branje doprinosi obnovi habitata i očuvanju divljih vrsta leptira. Ovakav oblik regenerativne agrikulture rezultira i smanjenjem štetnih stakleničkih plinova i čuva podzemne vode koje obično izvuku deblji kraj kada je riječ o modnoj industriji. Iz stožera brenda napominju kako njihove jakne ispunjene divljim cvijećem imaju ista toplinska svojstva kao i one ispunjene perjem. Također, naglasili su iz brenda, nužno je i dalje tragati za novim rješenjima jer recikliranje plastičnih boca nije dugoročno isplativo s obzirom na to da se i dalje radi o uporabi plastike koja nastavlja nepovratno zagađivati okoliš. Nova kolekcija FLWRDWN zimskih jakni dolazi u prodaju 16. prosinca, a za svoj se primjerak već možete predbilježiti na službenoj web stranici.

PANGAIA

više