Search

Zašto je Bernard Arnault zabrinutiji za kuću Marc Jacobs nego za Donalda Trumpa?

Zašto je Bernard Arnault zabrinutiji za kuću Marc Jacobs nego za Donalda Trumpa?

Najbogatiji Francuz posjetio novoizabranog predsjednika SAD-a

Image: Buro247hr arhiva

Bernard Arnault, izvršni direktor LVMH grupacije, optimističan je oko vladavine novog predsjednika SAD-a, Donalda Trumpa, no za reportera Quartz Fashiona, Marca Caina, je komentirao kako ga više od Donalda Trumpa brine Marc Jacobs. Je li budućnost te modne kuće doista upitna?

Arnault je optimističan kada je u pitanju Trumpova vladavina. Toliko optimističan da je prije nekoliko tjedana otišao na sastanak s novoizabranim predsjednikom u njegov Trump Tower. Razgovarali su, kako piše Fashionista, o mogućnostima proizvodnje i građenja novih LVMH tvornica u SAD-u.

Nekoliko dana kasnije na konferenciji za investitore, Arnault je za reportera Quartz fashiona, Marca Baina, otkrio kako je zabrinutiji za Marca Jacobsa nego za vladavinu Donalda Trumpa. Ta je izjava potaknula brojna pitanja o tome je li stanje u toj američkoj modnoj kući doista zabrinjavajuće?

Bernard Arnault

Rapidno širenje brenda dovelo je do stabilnog rasta u 1990-ima i ranim 2000-ima, a onda i do pokretanja linije Marc by Marc Jacobs 2001., pa i linija kozmetike i parfema. To je, kako piše Hollywood Reporter, tada možda bio preveliki zalogaj za brend i što je 2014. godine dovelo do većeg pada prodaje nego što se to očekivalo. Marc Jacobs je tada razmatrao prodaju dionica drugim investitorima, no tvrtka je ipak ostala u vlasništvu LVMH-a. No, onda je 2013. Marc Jacobs smijenjen sa čela Louisa Vuittona, a 2015. je zatvorena linija Marc by Marc Jacobs. I kao da je od tada sve krenulo nizbrdo, Jacobs se povukao u New York gdje je nastavio raditi isključivo na svojoj liniji Marc Jacobs, no mediji su prestali pisati o njemu, a prošle su ga sezone osudili zbog ružičastih i ljubičastih dreadlocksa koje su nosili modeli na reviji za njegovu kolekciju za proljeće/ljeto 2017.

Prošle mu je godine i prodaja padala baš kao i drugom američkom brendu LVMH-a, Donni Karan, koja je zatim i prodana grupaciji G-III Apparel. No, prema svemu sudeći Marc Jacobs za sada neće biti prodan jer stanje s linijom odjeće za sada još nije alarmantno, a kozmetička linija je u 2016. imala odlične rezultate.

Marc Jacobs, proljeće/ljeto 2017.

Čini se stoga da je Arnault, inače najbogatiji čovjek u Francuskoj, svojom izjavom htio naglasiti svoje povjerenje prema Trumpu kojem očito vjeruje više nego tvrtkama u vlastitoj grupaciji. Hollywood Reporter prenosi kako je na spomenutoj konferenciji za investitore nastavio hvaliti Trumpove dosadašnje poteze i izborna obećanja. Rekao je i da je vrlo optimističan kad je Trumpova vladavina u pitanju, a posebno zbog njegovih obećanja o smanjivanju poreza i deregulacijama. "Čini mi se da je, kako stvari sada stoje, sreća na našoj strani," rekao je. "No, unatoč dosadašnjim relativno pozitivnim signalima, posebno sam oprezan u 2017. Prema mom mišljenju, kada stvari idu dobro uvijek se dogodi nešto neočekivano."

Modni se svijet nada da pod "neočekivanim" ne misli na zatvaranje kuće Marc Jacobs. No, s obzirom na to da LVMH bilježi rekordne prihode u 2016. od čak 41 milijardu dolara i očito vrlo dobre odnose s novoizabranim predsjednikom, zatvaranje jedinog američkog brenda u vlasništvu grupacije ne čini se kao izgledan potez.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više