Search

Zatvara se slavna francuska modna kuća čije je komade obožavala i Audrey Hepburn

Zatvara se slavna francuska modna kuća čije je komade obožavala i Audrey Hepburn

Razlog? Likvidacija!

Tekst: F.Š.

Image: Instagram,
Getty Images,
Pinterest

Modnim svijetom jučer je odjeknula tužna vijest: nakon više od 50 godina postojanja gasi se francuska modna kuća Sonia Rykiel, i to samo tri godina nakon što je njezina osnivačica i ikona francuske mode u 86. godini preminula od Parkinsonove bolesti.

Sonia

Odluka je donijeta nakon što je trgovački sud u Parizu odbacio najnoviju ponudu za kupnju brenda koja je stigla od strane kompanije Levy, engleske tvrtke koja se bavi prodajom nekretnina. Potencijalni kupac se htio fokusirati na promoviranje brenda na društvenim mrežama, no to izgleda neće moći ostvariti.

Modna kuća trenutačno posjeduje šest trgovina u Francuskoj i Monacu koje će sada biti zatvorene, a 134 zaposlenika će izgubiti svoj posao. Kompanija je bila u vlasništvu grupacije First Heritage Brands, pod vodstvom francuskog izvršnog direktora Jean-Marca Loubiera, koji ga se htio riješiti zbog slabih poslovnih rezultata.

Julie de Libran, kreativna direktorica brenda od 2014. godine, u travnju je napustila modnu kuću, a nedugo zatim, u svibnju je proglašen i bankrot. Od tog je trenutka, prema odluci suda, kuća morala pronaći novog vlasnika kako bi izbjegla zatvaranje, međutim, to se nije dogodilo, francuska je modna kuća bila prisiljena staviti ključ u bravu.

Sonia Rykiel svoju je modnu karijeru započela pletući pletiva za vrijeme trudnoće. "Poor boy sweater" (u prijevodu "vesta za siromahe") koji ju je kasnije i proslavio, isplesala je za sebe jer je u svojem ormaru htjela imati nešto funkcionalno i nosivo u čemu se lijepo osjeća. Njezin suprug posjedovao je trgovinu naziva Laura kada je Sonia došla na ideju da bi svoja pletiva mogla početi prodavati upravo u suprugovoj trgovini.

Francoise Hardy

Od tada je njezina pletena majica postale instantni hitom: prvo su je počele kupovati njezine prijateljice, a kasnije je završila na naslovnoj stranici francuskog Ellea kada je u njoj pozirala tadašnja tinejdžerska zvijezda Françoise Hardy. Vlastitu tvrtku osnovala je 1965., a 1968. je otvorila i svoj prvi dućan u Parizu. Nije dugo trebalo da je mediji počnu nazivati "kraljicom pletiva", a njezina pletiva su obožavala i brojne poznate dame poput Brigitte Bardot, Catherine Denueve i Audrey Hepburn.

Audrey Hepburn

Da je trag Sonije Rykiel u modi neizbrisiv, svjedoči i činjenica da su uske pletene majice postale jedan od modnih klasika koji se nalaze u ormaru gotovo svake žene. Pletivo i prugice postale su njezin zaštitni znak, a Sonia se zalagala i za slobodu te individualnost u odijevanju. Dizajnirati je prestala 1995. godine nakon čega je vodstvo nad brendom preuzela njezina kći.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više